top of page
SOLODKA PROFIL PIC .jpeg

Yuliya Solodkas kunst tager et stærkt afsæt i surrealismen, men Solodka skaber sin egen nutidige retning med et stærkt afsæt i de nutidige retninger Lowbrow og pop-surrealismen. Så Solodkas stil kan kaldes surrealistisk pop-art ​På samme måde som surrealismen var en æstetisk bevægelse, så er Solodkas billeder også æstetiske. Men hvor surrealisterne ønskede at forene drøm og virkelighed i en ny overvirkelighed, inspireret af Freuds teorier om drømmens og det underbevidstes betydning, så skildrer Solodka ofte vores knuste drømme.

- Yuliya Solodka

Y solodka .jpg
21819735_1963835830522091_28291921401002
YS 4.jpg
BUTTERFLY GIRL 120x100cm.jpg
KARMA 60x50 cm.jpg
GLOBAL ICECUBE 50x40cm.jpg
No Name 80x100cm.jpg
THE QUEEN 100x80cm.jpg
Solodka ChaplinGirl.jpg

Underfladen der altid ligger lige under Overfladen

Hvor surrealismen skildrede ’overvirkeligheden’, så skildrer Solodka tit og ofte ’undervirkeligheden’ (eller: Det der ligger under ’virkeligheden’). Solodka skildrer i sine malerier (bl.a.) den eksistentielle usikkerhed, der ligger bag de sociale mediers glattede, glitrede, og polerede overflader. Solodka skildrer med sine tynde, smukke kvinder hvordan livet ser ud på overfladen. Men under overfladen ligger alle de større eller mindre eksistentielle problemer som alle mennesker har. Det er netop de små detaljer som Solodka bruger, som skaber de stærke historier omkring selve værkerne. Det er de små detaljer, der fortæller den sande historie. 

 

Hvor barndommen blev den foretrukne livsalder for surrealisterne så er det hos Solodka de unge smukke, men på samme tid usikre, sårbare og skrøbelige kvinder der er i centrum.  Solodkas billeder viser med de tynde anorektiske halse, og de uundgrundelige øjne, at det overfladiske glansbillede måske er ved at gå i stykker.

 

Karakteristisk for alle Solodkas malerier er øjnene. Udover at øjnene er noget af det smukkeste på et menneske, så går øjnene også for at være sjælens spejl. Det er næsten altid øjnene der bestemmer energien på Solodkas billeder. Som den franske filosof Jean Paul Sartre (1905 – 1980) gør opmærksom på, så fremmedgøres vi af den andens blik, der betegner et indbrud i vor verden. Det er ikke altid rart, at andre mennesker får et indblik i ens/din verden.

 

Til trods for Solodkas unge alder har Solodka allerede oplevet mere på sin egen krop end de fleste. Til trods herfor så ser Solodka livet direkte i øjnene. Solodkas kvinder på billederne betragter og iagttager verden, og de betragter og udfordrer beskueren. Solodkas kvinder ser verden i al den skønhed og i al dens gru. Øjnene ser direkte og krævende på beskueren. Solodkas figurer dissekerer og analyserer beskueren, og afkræver (måske) svar eller stillingtagen.

 

Solodka tager i sine malerier afsæt i sin egen hårde og omtumlede opvækst, men ikke mindst i nutidens virtuelle drømmeverden/overfladeverden, hvor alle på de sociale medier fremstilles som værende perfekte. Solodka filtrerer verdens – og ikke mindst sin egen usikkerhed og angst - og koncentratet kommer ud i form af stærke livskraftige billeder.

 

Solodka mener det er vores alles ansvar at gør verden til et bedre sted at leve i. Solodkas malerier ønsker at give beskuerne håb, tro og indre styrker til trods for at livet ofte kan opleves som værende meget hårdt. Vi kæmper alle vores større eller mindre kampe, men man skal aldrig give op.

 

Solodka følger ikke reglerne. Solodkas budskaber er: Vær dig selv. Sæt dig udover normerne. Tro på dig selv. Kæmp. Der er altid håb. Og der er altid håb i billederne. Solodka har det som Asger Jorn der sagde om kunsten. ”Det kunstneriske er ikke et professionelt fænomen, men det præg af livsglæde, der sættes på vores tilværelse”. Så pas på: Under den glitrende og glatpolerede overflade ligger livet på lur – på godt og ondt.

C.V.

Yuliya Solodka 33 år. Født i USSR. Bor i København.

Sommer udstilling 2018 Kolding Storcenter

Solo udstilling hos BRAVIDA oktober 2017

MelRaw art galleri solo udstilling 29.06.2017-13.07.2017

Art Nordic April 2016

Fashion illustrator hos Naledi Copenhagen

bottom of page