Lauge Voigt kredser med sine skulpturer konstant om, hvad det vil sige at være et menneske. Hvorfor opfører vi os som vi gør? Hvorfor gør vi som vi gør imod hinanden? Hvorfor gør vi ofte det modsatte af, hvad der er det moralsk rigtige? Hvorfor gør vi ikke det som vi ønsker at gøre?
- Lauge Voigt
Hvad vil det sige at være et menneske?
Selverkendelse og refleksion
Lauge ønsker med sine skulpturer, at skabe historier, som griber fat i folk, får dem til at stoppe op og reflektere. I Lauges stærkt symbolladede univers stilles der mange spørgsmål for at vække beskuerens erkendelse, men ikke mindst selverkendelse. Den selverkendelse, der ofte sættes i forbindelse med det oldgræske udtryk kend dig selv og med Sokrates' insisteren på, at mennesket må kende sig selv for at kunne forstå sin omverden’. Kender og erkender man sig selv, så forstår man også bedre sin omverden, herunder sine meget anderledes udseende og kulturelt forskellige medmennesker i denne globaliserede tidsalder.
Lauge Voigt stiller med andre ord spørgsmål ved måden vi mennesker ser og opfatter os selv og hinanden på. Måden vi ser og opfatter ’den anden’ eller ’de andre’ på. Måden vi møder andre mennesker på, er ofte baseret på vores egen baggrund og opvækst. Vi ser på ’dem’ gennem vores egne værdier og normer, men kan vi det?
Lauge forsøger med andre ord, at gøre os mere bevidste om hvorfor vi gør som vi gør, og ønsker at vi skal reflektere over, og være, vores sande ’jeg’. Med den amerikanske filosof Robert Pippins ord: ’Vær dig selv, vær autentisk, og vis dit sande ansigt’.
Som Lauge Voigt formulerer det: ”Vi er som mennesker ofte bundet af vores egne overbevisninger og holdninger. Vi har svært ved at møde andre mennesker, uden at lægge vores egne holdninger, ideer tro og syn på verden over på dem vi møder. Vi forventer at de ser verden sammen måde. Vi holder sammen i stammer. Vi bekæmper dem der kommer udefra. Vi er ligesom en dyreflok der jager de andre væk, så de ikke stjæler vores mad og territorium. Vi lægger vores følelser over på dem. Vi tror vi ved med de andre tænker og føler men det gør vi jo ikke”. Lauge lægger sig dermed i kølvandet af den kunstneriske kritik af kapitalismen, som netop kritisere at mennesket fremmedgøres af kapitalismen.
Selvironi og nye kontekster
Lauge har i mange af sine skulpturer en (selv)ironisk distance, og sætter ofte sine figurer tingene ind i nye kontekster, hvilket gør at beskueren får stillet nogle – ikke altid behagelige – spørgsmål om sig selv, og det at være menneske. Lauge ønsker dermed at vende tingene og tilværelsen på hovedet, for at få beskueren til at se tilværelsen og sig selv i et nyt lys. Pege fingre af sig selv, holde et spejl op for beskueren, så beskueren kan se på sig selv, og på sin egen tilværelse.
Rummeligheden
Der er i mange af Lauge Voigts figurer på en og samme gang en lethed, elegance, men samtidig også en styrke, livskraft og råhed, hvilket i sig selv gør dem spændende.
Skulpturens tredimensionelle styrke gør, at den er interessant hele vejen rundt, så man virkelig kan gå på opdagelse i værket. Derfor arbejder Lauge meget intenst og fokuseret med de rumlige aspekter, så beskueren bliver draget rundt, om og ind i, skulpturen, og på den måde også ind i fortællingen.
Lauge Voigt tager os hele vejen rundt – fra det helt nære og konkrete om, hvad det vil sige at være et menneske, herunder grundlæggende emner som seksualitet, fødsel, død, lidelse, over til de store globale spørgsmål, som religion, kultur og verdens grundlæggende uretfærdighed. Tør du tage ind i Lauges univers? Kan du finde dig selv i Lauge Voigts univers?
Inspiration
Man kan i Lauge Voigts skulpturer finde referencer til, og spor af, prominente figurative malere og billedhuggere, som Rodin, Michael Kvium, Jacob Rantzau, og Bruno Walpoth.
C.V.
Lauge Voigt er medlem af Dansk Billedhuggersamfund, og deltog på ’Kunstnernes Sommerudstilling’ 2018.
Udstillinger
777 - Skabelsen - gruppe v/Gallery Hjorth 2018
Kunstnernes Sommerudstilling 2018
Art Herning v/ Gallery Hjorth - 2018
Tranum Strandgaard - 2017
Væg Gallery - gruppe - 2017
DR kunstforening - 2017
Gallery Hjorth - gruppe m. Bl.a. Niels Corfitzen, Siri Gindesgaard - 2017
North kunstmesse v/Væg Gallery - 2017
Rotterdam Contemporary Art Fair v/ Gallery Hjorth – 2017
Art Herning v/ Gallery Hjorth – 2017
Gallery Hjorth - gruppe m. bl.a. June Jin, Pabi Chulo & Siri Gindesgaard – 2016
Væg Gallery Aalborg - gruppe – 2016
Galleri Kobolt - gruppe - 2016
Galleri Rasmus Odense - gruppe - 2016
RoS Gallery Roskilde m. Jamie Linley & Siri Gindesgaard - 2016
North kunstmesse v/Væg Gallery - 2016
Væg Gallery Aalborg - gruppe - 2015
Galleri LABR Roskilde m. Niels Valentin - 2014
Galleri Langeland - gruppe - 2014/15
Galleri Rasmus Skagen - sommerudstilling/gruppe - 2014
Skovsgård Gods, gruppeudstilling - 2013
Kunsthal Bagenkop, solo - 2013
Svendborg Borgerforening, solo - 2012
Salg til:
Aalborg kommunes kunstfond - 2016
Løvbjerg Fonden - 2018
Udsmykning:
Moesgaard Museums permanente middelalderudstilling - 2017
Indbudt til at deltage i Kunsttårn Langeland 2015-18
2010
Kursusophold på Florence Academy of Art, Italien
2007
Freelance på Skulpturstøberiet, Svendborg.
1996
Selvstændig, Voigt FX - makeup effekter til film & TV bl.a. “Hævnen”, “Harry Potter 7”, “WWZ” m. Brad Pitt, “Min søsters børn i Afrika” og “1864”
1994-96 Theatre studies HND, London College of Fashion, London Institute, England
1993-94 Art foundation course, London Institute, England