Albert profilbillede.png

Studiet af sig selv, studiet af familien, studiet af mennesker i samfundet, studiet af de menneskelige relationer på alle niveauer. De menneskelig relationer, der determinerer hvorfor vi agerer som vi gør, eller som vi ikke gør. Den frie vilje der måske - eller måske ikke - eksisterer. Med Alberts egne ord:

”Hvad der gør mig til menneske er stadig ikke blevet bestemt. Hvad der gør mennesker til mennesker, er stadig ikke bestemt. Måske bevidstheden om at vi skal dø, og måske er det senere i dag at det sker, er det der gør os menneske. Det der skiller mig, fra kragen i vandet, er min bevidsthed om døden. Eller det tror jeg i hvert fald, jeg ved jo ikke om kragen snakker med sine andre kragevenner omkring døden eller om det mest af alt handler om spiseligt skrald de finder på gaden”.

- Albert Aagaard Stigesen

Observation_af_en_relation._115x143_cm._
Observation af Moder - Søn. 115x143 cm.
Observation_af_moderen._120x160_cm._Olie
Albert_og_far_beskåret_.jpg
Observation_af_ubetinget_kærlighed._115
Observation_af_Fader_-_Datter._110x143_c
Obversation_af_selvet._104x143_cm._Olie_
Observation_af_selvet._115x143_cm._Olie_
Observation_af_en_samtale._94x119,5_cm._
Observation_af_familien._115x143_cm._Oli
Observation_af_omsorg._190_x140_cm._Olie
Study of father. 133x191cm. oil on canva
Study of mother. 133x191 cm. oil on canv
A study of parents. 60x80 cm. oil on can
Selvportræt._2x3_meter._oli_on_canvas._2
Albert Aagaard Stigsen  Beach babes 8832
no titel. 80x100. oil on canvas. 2018. 1
Sold. no titel. 100 x 120 cm. oil on can
no titel. 80x100. oil and clay on canvas
No_titel._ikke_opspændt._oil_and_charcoa
no titel. 120x150cm. oil and acrylic on
No titel. 100x120. oil and spray on canv
no titel. 120x150 cm. oil on canvas. 201
Polarbear_eating._ikke_opspændt._oil_and
A_study_of_my_dads_shadow._ikke_opmålt.
no titel. 20x30. oil on canvas. 2018. 32
Human_in_necktie._ikke_opspændt._oil_on_
Family_dinner._ikke_opspændt._oil_and_ch
Old_man_on_bench._ikke_opspændt._oil_and
no titel. 20 x 30 cm. oil on canvas. 201

Anmeldelse af Albert Aagaard Stigsens første soloudstilling af kunstblogger på Kunstavisen Connie Boe Boss

 

VELKOMMEN I THE PINK ROOM

Hvis du besøger galleri Sapere Aude lige overfor Glyptoteket kan du dels se en række meget spændende malerier, dels besøge et ”hemmeligt” rum, pink malet og med musik i baggrunden, hvor du skal lægge mobiltelefon eller kamera udenfor! Derinde kan du se noget af ”det inderste” i kunstnerens fantasi- og forestillingsliv.

Det er en FLOT DEBUT den unge kunstner, 23-årige ALBERT AAGAARD STIGSEN her viser – og ferniseringen forrige fredag var da også et tilløbsstykke af de sjældne med over 200 gæster i alt.

Som udgangspunkt er det lyserøde rum lukket hvis Albert ikke selv er i galleriet, fordi det er meget private fotos der her vises. Det er kunstfotografen TUNE ANDERSEN der har taget 4 fotos, blæst op i stor størrelse, af nogle af de personlige, delvis seksualiserede dilemmaer i Alberts følelsesliv. De kan forarge og forundre – og Albert understreger, i en samtale jeg havde med ham i går, at de skal forblive private og ikke lægges ud på nettet af besøgende.

Både fotos og malerier omhandler ØDIPUSKOMPLEKSET som Albert har været meget optaget af. Og han slår fast at han ikke føler han skal forklare eller forsvare emnevalget eller sin afbildning af det. Han undersøger fænomenet, og fortæller ikke en personlig incestuøs historie.

At han beskæftiger sig med det handler delvist om, at han har været meget skamfuld omkring nogle overgrebsdrømme. De handlede om at hans mor på en lokkende, tilladende og overtalende måde inviterer ham til sex.

Albert har altid forkastet disse drømme, men begyndte så hos en psykolog da han var 19. Og her undersøgte han for første gang hvad drømmene handlede om, i en skilsmissefamilie, hvor afgørelsen af bopæl var op til ham i en alder af 11 år. Han valgte at vokse op hos sin far, mens tvillingesøsteren valgte moderen, og savnet af en moderlig figur er muligvis blevet seksualiseret i disse drømme som symbol på både mental og fysisk nærhed.

Ligeledes har han også – som i Ødipuskomplekset – haft drømme om at tæve sin far. Han har haft et hårdt forhold til ham, mens han boede hos ham, men oplever en god og støttende relation i dag.

Albert læste Freud og Ole Andkjær Olsens bog ”Ødipuskomplekset” og tænkte at der måske er noget om at der i mange kulturer er denne gensidige tiltrækning mellem mor og søn men at incestforbuddet forhindrer udlevelsen af fantasierne.

Siden undersøgte Albert pornoindustriens brug af moderlige figurer som ”overgrebspersoner” eller sexlærere og fandt at mange familiære relationer afbildes, men med stedmødre, stedsønner osv. Altså er incestforbuddet fjernet, men lysten er intakt, så en hel kommerciel branche har fanget denne drivkraft, som Albert har fået øje på i sit eget fantasiliv.

Nu bruger han sine private følelsesmæssige nedture og udfordringer, der også tidligere har omfattet et heftigt stof- og alkoholmisbrug, som en drivkraft i kunsten, han ønsker at skabe i stedet for at lade det tynge sig. Og da hans mormor døde sidste år var det et Wake-Up call for ham: Jeg spilder mit liv ved at være selvdestruktiv. Og så tog han for alvor fat i malerpenslen.

Og hans malerier er virkelig gode. Galleriets vægge er fyldt med store malerier i forholdsvis mørke farver, fulde af forvredne, organiske figurer som hos Francis Bacon. De skildrer forskellige observationer af familiemedlemmer og situationer:

Observation af Omsorg

Observation af en relation

observation af Fader - Datter

Observation af Familien

Observation af Moder - Søn

Observation af en samtale

Observation af moderen

Observation af Faderen

Observation af Ubetinget kærlighed

Observation af selvet

Når han titulerer med ordet observation er det fordi han mener at ” Uforstyrret observation af skønhed ophæves af foreningen i det seksuelle.” Han vil hellere iagttage end udføre.

Jeg vil især nævne den store endevæg hvor ”Observation af moderen” og ”Observation af faderen” hænger. Udspændt herimellem, hængende fra loftet en stor mandshøj, delvist i-stykret gipsfigur af Albert selv – det siger alt: Han har været splittet og er nu følelsesmæssigt ødelagt.

Et par af malerierne kommer lidt for tæt på forlægget i Francis Bacons billeder. Det er synd, for Albert er ved at finde et formsprog her, der måske nok minder om Bacons, men ikke ER Bacons. Og som med så megen anden kunst kan du altid finde noget, det minder om. Kunsten står på skuldrene af det, der HAR været.

Udstillingens titel er: ”JEG FØDTES FØRST I SKYLD, OG FIK EN BRUD I SKAM” (Oedipus reborn in guilt) - og galleriet skriver:” A note about the exhibition: It seems to be a paradox that there are more and more topics which are becoming taboo in an age of endlessly enlightenment (cf. the Internet). Taboos like death, suicide, incest, sex, religion, loneliness, alcoholism, mental illnesses, et cetera.

However, Albert Stigsen is, in his first solo exhibition, starting out with perhaps the biggest taboo of them all: The Oedipus complex. Albert dares to take himself, and perhaps also you, on a journey which is considered exceptionally frightening for almost all people. The voluntary coercion.”

Du kan se denne meget fine debutudstilling frem til 20/9

https://www.facebook.com/940495685968725/posts/3483334991684769/?extid=sNuiLwiQX1zKdNIS&d=n

Afstøbning_af_Albert_Aagaard_Stigsen.JP

Gallery Sapere Aude.

Ved Glyptoteket 6. 1575 Copenhagen V. Denmark.

Phone: +0045 23 67 02 06. Email: info@gallerysapereaude.com

Open by appointment. 

CVR: 27 22 75 97

  • Instagram
  • Facebook Clean